Passend-onderwijs.jpg

Zorgplicht scholen verhelderd en gehandhaafd

2 nov 2015

De zorgplicht voor scholen wordt verhelderd en gehandhaafd. Dat zegt staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer. Hierin reageert hij op diverse onderzoeken die de afgelopen periode zijn verschenen over het eerste jaar van het Passend Onderwijs. Daar waar scholen zich aan de zorgplicht onttrekken, moeten die scholen daarop aangesproken worden. Dat kan gebeuren door de Onderwijsinspectie, maar ook binnen de sector(organisatie) zelf kunnen scholen en swv’en aangesproken worden.

Lees de brief: Passen Onderwijs van Staatssecretaris Dekker.

De staatssecretaris ging op 1 oktober 2015 in gesprek met ouders van en met thuiszitters tijdens de manifestatie ‘thuiszitters tellen’ op het Spui in Den Haag. Paul Rosenmöller heeft binnenkort een gesprek met de initiatiefnemers van deze bijeenkomst.

Samen met Ouders & Onderwijs gaat Dekker aan de slag om de informatie over het belang van schriftelijk aanmelden bij een school beter bekend te maken voor ouders. Na de schriftelijke aanmelding kan uiteraard een gesprek met de ouders volgen over de precieze ondersteuningsbehoefte van de leerling en over wat de beste plek is.

Leerling in beeld belangrijk

De VO-raad vindt het belangrijk dat elke leerling in ieder geval in beeld is. Bekend moet zijn of de leerling naar school gaat, of bij jeugdzorg behandeld wordt of een combinatie van beide waarbij het ook mogelijk is om gedeeltelijk naar school te gaan. Over de thuiszittende leerlingen komt meer actuele informatie via een tweemaandelijkse rapportage, omdat bestanden gekoppeld kunnen worden.

Bron: VO-raad