AV1

Zieke kinderen dankzij robotje toch weer in de klas

20 feb 2018

Kinderen die door ziekte of andere aanleiding tijdelijk niet in de klas kunnen zijn, kunnen gebruikmaken van een robotje om toch de lessen te kunnen blijven volgen. Breda is de eerste gemeente in Nederland die daarvoor een vijftal robotjes van de Noorse startup No Isolation heeft aangeschaft. Zorg- en onderwijswethouder Miriam Haagh kwam te robotjes tegen tijdens haar reis in Noorwegen, ze heeft er samen met het onderwijsveld in Breda vijf aangeschaft om ermee te experimenteren.

Grootste voordeel van de robotjes ten opzichte van bestaande oplossingen is dat het zieke kind niet zichtbaar is in de klas. Daarnaast kan het kind zelf, zonder hulp van ouders of school op elk gewenst moment inloggen op de robot, en ook actief deelnemen in de klas. Het kind kan via het robotje 360 graden rondkijken, een arm opsteken en meepraten, en -luisteren in de klas.

Het robotje is nu drie keer ingezet in uiteenlopende situaties. Een meisje met kanker kon buiten haar behandelingen om toch lessen blijven volgen, een prikkelgevoelige jongen heeft geleidelijk aan weer kunnen wennen in zijn klas en een jongen in een dagbehandelingssituatie werkt op dit moment aan een terugkeer in het speciaal onderwijs.

“Het is best even wennen”, zegt Nicole van Son, bestuurder van INOS, een onderwijskoepel met 28 scholen in Breda. ”Zowel voor de kinderen in de klas als voor het kind dat het robotje gebruikt. Maar na een dag is de nieuwigheid eraf en zie je dat het gewoon een heel mooi en praktisch hulpmiddel is voor kinderen in een kwetsbare situatie. Zo kunnen ze toch aansluiting houden in de klas.”

Een korte impressie van het robotje is te zien in deze video.

(Bron: De verbinding onderwijs-jeugd)