leerlingen op speciale scholen

Weer meer leerlingen op speciale scholen

15 nov 2017

Voor het eerst in jaren is het speciaal onderwijs met honderden leerlingen gegroeid. Veel kinderen met ernstige gedragsproblemen hebben te lang zonder juiste begeleiding in gewone klassen gezeten. Nu de boel daar escaleert, worden ze alsnog zwaar beschadigd naar speciale scholen doorgestuurd.

De afgelopen jaren daalde het aantal leerlingen in het speciaal onderwijs, omdat er meer zorgleerlingen in de gewone klassen moesten blijven in het kader van de Wet passend onderwijs. Nu zitten er voor het eerst ruim 800 kinderen meer dan vorig jaar in het speciaal onderwijs.

Grote zorgen
Doordat de reguliere scholen de zorgkinderen te lang op school houden, komen deze op latere leeftijd met heftige problemen binnen op de speciale scholen. De Reguliere scholen proberen de kinderen zo lang mogelijk vast te houden, omdat het ze anders geld kost.

Scholen zitten krap bij kas en gebruiken het geld, dat eigenlijk voor extra hulp voor de zorgleerlingen is, aan de gewone formatie.

Hoewel het ministerie van Onderwijs zegt dat er niet wordt bezuinigd, hebben sommige regio’s miljoenen minder om te besteden. Daardoor ziet het speciaal onderwijs dat scholen vooral kijken naar de kosten, en niet naar wat de beste plek is voor een kind.

(Bron: AD.nl)