doorstroom vmbo

VMBO’er krijgt doorstroom naar havo

20 jan 2017

De doorstroom van vmbo'ers naar het havo wordt versoepeld. Nu stellen veel scholen aanvullende eisen, maar staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) gaat de wet zo aanpassen dat dit niet meer kan. Leerlingen van de gemengde of theoretische leerweg die eindexamen hebben gedaan in zeven vakken, mogen dan zonder voorwaarden doorstromen. Ook maakt Dekker korte metten met de eis van middelbare scholen dat vmbo'ers die willen stapelen niet mogen blijven zitten.

Dekker schrijft dit woensdag in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de staatssecretaris zijn de eisen om door te stromen nu te vaak onduidelijk en per school verschillend. Bovendien ziet hij té veel drempels, die leerlingen kunnen weerhouden het beste uit zichzelf te halen. 'We willen dat leerlingen de kans krijgen om hun talent zo goed mogelijk te benutten. Dat kan met een stap naar het mbo, maar het moet ook kunnen met een overstap naar het havo', vindt Dekker.

Scholen stellen nu uiteenlopende eisen aan vmbo'ers, omdat het onderwijsprogramma op het vmbo gl/tl niet goed aansluit bij het programma op het havo. Een voorbeeld daarvan is dat leerlingen het vak scheikunde missen als ze van vmbo Zorg en welzijn overstappen naar havo Natuur en Gezondheid.

Leerlingen moeten hierdoor een forse extra stap zetten op het havo. Een kwart van de stapelaars valt op het havo alsnog uit.

(bron: www.rijksoverheid.nl)