Virtual reality

Virtual Reality

21 nov 2017

Leerlingen in het speciaal onderwijs kunnen veel baat hebben bij het werken met Virtual Reality (VR). Dat bleek tijdens een netwerkbijeenkomst van ICT-coördinatoren in het speciaal onderwijs. Dit meldt LESCO. Nog maar weinig leerlingen in het speciaal onderwijs maken gebruik van VR zo bleek op de bijeenkomst, georganiseerd door Gewoon speciaal ICT. Terwijl juist VR bij uitstek geschikt is om in het speciaal onderwijs te gebruiken. Zo werden verschillende voordelen genoemd van VR voor leerlingen met een beperking. VR maakt gebruik van de kracht van visualiseren, terwijl de omgevingsprikkels beperkt blijven. Leerlingen worden actief betrokken door gebruik van stimulerend leren. Met VR leren leerlingen nieuwe vaardigheden aan, doen nieuwe ervaringen op en kweken hierdoor meer zelfvertrouwen.

Zo kan VR bijvoorbeeld gebruikt worden om leerlingen wegwijs te laten worden in het openbaar vervoer. Alle situaties en wat er mee samenhangt kan in een app geprogrammeerd worden.

De implementatie van VR in het speciaal onderwijs, doe je niet zomaar. Los van de investeringen in goed materiaal, gaat het er ook om dat leraren ermee kunnen werken. Het is het geen wondermiddel, dat zomaar werkt voor alle leerlingen en met alle onderwerpen.

I@S ‘17