Michael Lips

Verhaal van docent Aardrijkskunde Michael Lips

3 mei 2017

Wie ben ik?
Ik ben Michael Lips (39 jaar) en ik ben docent aardrijkskunde bij IVIO@School. Ik ben getrouwd en heb drie heel leuke kinderen: Lotte 7 jaar, Fleur 5 jaar en Cas 1 jaar. Ik woon in het mooie Zeeuws-Vlaanderen en ik geef ook aardrijkskunde op een middelbare school, het Zwin College. Hier heb ik het, net als bij IVIO@School, ontzettend goed naar mijn zin! Ik sta al ruim 18 jaar voor de klas. Ik heb eerst PABO gedaan en heb zo’n 7 jaar lesgegeven in het basisonderwijs. Vervolgens heb ik de overstap naar het voortgezet onderwijs gemaakt, waarna ik in deeltijd mijn tweede- en eerstegraads lesbevoegdheid aardrijkskunde behaald heb.

Hoe ben je bij IVIO terecht gekomen?
Via een collega werd ik getipt over het begeleiden van leerlingen op afstand. Ik kwam in contact met IVIO en die hadden nog een aardrijkskundedocent nodig. Er volgde een gesprek en de klik was er. Nu werk ik al weer bijna 7 jaar voor deze mooie organisatie!

Ik begeleid vooral leerlingen van VSO scholen in Nederland, maar ook leerlingen die in alle uithoeken van de wereld wonen. De contacten met leerlingen maken het werk zo leuk. Een leerling verder helpen die vastloopt met een bepaald probleem, maar ook het contact over alledaagse zaken van hun leven in bijv. Costa Rica, Papoea Nieuw-Guinea, Cambodja of Tibet….interessant hoor!

Hoe ziet mijn werkdag bij IVIO@School eruit?
Als ik aan het eind van de middag thuis kom van mijn werk, controleer ik mijn mailbox om te kijken hoeveel berichten er zijn. Overdag kom ik hier niet aan toe, omdat ik dan lesgeef. Ik kijk eerst of er leerlingen zijn met bepaalde vragen, want die berichten probeer ik altijd gelijk te beantwoorden. Daarna ga ik in de avonduren aan de slag met de overige berichten. Dat betekent niet dat iedere avond gevuld is met werk voor IVIO@School. Het voordeel is dat je hiervoor zelf je tijd in kunt delen. Belangrijk is wel dat de toetsen binnen 5 dagen nagekeken zijn en teruggestuurd worden naar de mentoren met feedback. Ik stuur de leerlingen ook altijd een bericht over hun behaalde resultaat. De zaterdag- of zondagochtend wordt meestal gebruikt om hier verder mee aan de slag te gaan. Dan is er nog tijd genoeg om leuke dingen in het weekend te doen!

Wat is uniek aan het begeleiden van leerlingen via IVIO@School?
Zoals ik al eerder aangaf, is het ontzettend leuk om allerlei verschillende leerlingen te begeleiden. Van alle uithoeken in de wereld tot leerlingen van verschillende scholen in Nederland en leerlingen die vanuit huis werken. Je bouwt vaak een leuk persoonlijk contact op en als je leerlingen verder kunt helpen geeft dat een heel voldaan gevoel.

Het contact met de mentoren van leerlingen in Nederland vind ik ook heel waardevol. Soms vallen resultaten tegen en als je daar samen met mentor goed over communiceert, kan dat een hoop verhelderen en een nog betere ondersteuning voor de leerling bieden.

Verder is het ontzettend fijn dat je helemaal zelf je tijd voor IVIO@School in kunt delen. Het is uiteraard wel belangrijk om vragen van leerlingen zo vlot mogelijk te beantwoorden.

Een goede raad tot slot
We zijn er voor de leerlingen niet alleen om toetsen na te kijken, maar ook om ze vakinhoudelijk te ondersteunen. Heb je bepaalde vragen, twijfel niet en stuur een mail! De docenten van IVIO@School helpen je graag weer een stapje verder!