Veel meer scholieren doen staatsexamen

3 jun 2014

Het aantal scholieren met een beperking dat staatsexamen doet, is in de afgelopen vier jaar bijna verdubbeld. In 2010 deden zo'n tweeduizend leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) staatsexamen, dit jaar zijn dat er al 3.600.

Dat schrijft Trouw  op basis van cijfers van het College voor Examens (CvE).
Oorzaak van de stijging is volgens het ministerie van Onderwijs en het Landelijk Expertise Centrum Speciaal Onderwijs (Lecso) de investering van de overheid in scholen met speciaal onderwijs. Hierdoor kunnen meer leerlingen examen doen.

De stijging is opmerkelijk omdat de overheid eigenlijk wil dat leerlingen in het speciale onderwijs juist meedoen met de gewone examens.

Omstandigheden

Dit jaar maakten slechts twee vso-scholen gebruik van die mogelijkheid. Er zijn volgens een woordvoerder van het ministerie meer scholen geïnteresseerd, maar die wachten nog de ervaringen van de eerste twee scholen af.

Bij staatsexamens is er ruimte voor speciale omstandigheden, zoals afgezonderd op de gang een examen maken. Dat soort mogelijkheden maakt het staatsexamen voor veel leerlingen met een beperking aantrekkelijk. Ook scholieren die in eerste instantie zakken voor hun normale examen en volwassenen kunnen staatsexamen doen.

bron: www.nu.nl