Thermometer.jpg

Scholier blijft te vaak ziek thuis

2 sep 2016

Middelbare scholen doen te weinig met het ziekteverzuim van leerlingen. Daardoor blijven klachten onopgemerkt en vallen jongeren uiteindelijk onnodig uit. Dat stelt de GGD, die met een aanpak komt waarbij ook de ouders worden betrokken.

Voorkomen moet worden, dat de ziekteduur oploopt naar 4 weken, waarmee een zieke leerling het risico loopt een thuiszitter te worden.

Ouders van leerlingen die ten minste vier keer in een kwartaal of langer dan zeven schooldagen aaneengesloten ziek thuisblijven, moeten op gesprek komen. Niet om te controleren of een kind écht ziek is, maar om samen na te denken over oplossingen om te voorkomen dat de leerling achter raakt. Leidt het gesprek niet tot resultaat, dan wordt de leerling doorverwezen naar een jeugdarts.

Middelbare scholen vinden het lastig de ouders op het verzuim aan te spreken. Want wie bepaalt of een kind echt ziek is? De GGD wil de mentoren op scholen een handje helpen met het project M@ZL (Medische Advisering Ziekgemelde Leerling). Er is een pilot gedraaid in West-Brabant die zo succesvol was dat er een landelijk vervolg komt.

Probleem
Uit onderzoek van GGD West-Brabant blijkt dat 12 procent van de leerlingen op zeven vmbo-scholen zich minimaal vier keer in drie maanden ziek meldde of meer dan zeven schooldagen achtereen afwezig was. Volgens de GGD is het een landelijk probleem. Ziekteverzuim is vaak een signaal van dieper liggende problemen, constateert Yvonne Vanneste, jeugdarts en bedenker van M@ZL. Jongeren slapen slecht, komen hun bed niet uit. Dan zeggen ze tegen hun ouders dat ze ziek zijn. Die melden dat bij school. Vaak blijken dat er psychische of persoonlijke problemen, zoals depressies, aan ten grondslag liggen.''