Registerleraar.png

Kamer stemt voor verplicht Lerarenregister

18 nov 2016

Kamer stemt voor verplicht Lerarenregister

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel Beroep leraar en lerarenregister. Het wetsvoorstel stelt de invoering van een verplicht lerarenregister voor, waarin iedere bevoegde leraar zich moet registreren. Als ook de Eerste Kamer met de wet instemt is er vanaf 1 augustus 2017 een beroepsregister waarin alle bevoegde leraren in het po, vo en mbo opgenomen moeten worden.

Het verplichte register is bedoeld om de positie van docenten te versterken, door o.a. regelmatige bijscholing enz.

Een ruime meerderheid van VVD, PvdA, PVV, GroenLinks en CDA stemde voor het lerarenregister. Deze partijen zien het wetsvoorstel als een versterking van de positie en zeggenschap van leraren en als belangrijk middel om onbevoegd lesgeven tegen te gaan. SP, ChristenUnie, SGP en D66 stemden tegen het voorstel van Dekker. Zij hebben vooral twijfels over de verwachte effecten en opbrengsten. Ook twijfelen zij sterk of er onder leraren voldoende draagvlak is voor het register. Ook willen zij dat eerst problemen zoals het lerarentekort worden opgelost.

Dekker vindt dat er genoeg draagvlak is. Alle organisaties in de Onderwijscoöperatie steunen de wet, volgens Dekker 80% van de leraren. De Eerste Kamer is nu aan zet.

Bron: Nu.nl/binnenland