Jos 2.jpg

Jos van Els: van docent tot mentor

26 feb 2019

Na zijn studie scheikunde aan de universiteit van Nijmegen is Jos eerst een tijd als assistent van de hoogleraar gaan werken. Zijn eerste klas bestond uit een collegezaal waar 60 studenten zijn lessen Thermodynamica volgden. Sommigen waren toen ouder dan hijzelf. In 1973 verhuisde Jos naar Zeeland om op het Zwincollege te Oostburg aan de slag te gaan als Scheikunde docent. Hij heeft hier 40 jaar gewerkt en besloot toen om naar Marrakech te verhuizen. Omdat hij hierdoor fysiek niet meer voor de klas de leerlingen kon begeleiden is hij bij IVIO@School gaan werken. Als docent Scheikunde begeleidt hij de leerlingen op afstand maar geeft hij ook les via Skype. Daarnaast is Jos ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de lesmappen en toetsen.

Mentorschap
In 2017 is Jos gestart als mentor en inmiddels begeleidt hij 40 leerlingen. De diversiteit van deze leerlingen spreekt Jos enorm aan. Er zijn leerlingen die hyperbegaafd zijn maar ook leerlingen die hij echt door de stof heen moet helpen. Hij helpt ze beiden met evenveel enthousiasme en geduld.

Een nieuwe leerling ontvangt altijd een voorstellingsbrief van Jos. Hij zoekt contact met ouders en ook met de school. Betrokkenheid van alle kanten zorgt ervoor dat een traject succesvol kan verlopen. Jos vindt het altijd leuk om vanuit de leerling een voorstellingsbrief te ontvangen. Hij vindt het belangrijk dat er ook over naschoolse activiteiten gesproken kan worden, denk hierbij aan sport, muziek en hobby’s.

Als mentor helpt Jos bij het maken van bijvoorbeeld een planning, de meeste leerlingen vinden dit zelf erg lastig. Hierbij wordt gekeken naar de belastbaarheid van de leerling. Jos wil wel graag resultaat zien dus mocht er een leerling geen voortgang hebben dan zal hij dit communiceren met de ouders en indien nodig met school. Hij is dan wel op afstand aan het begeleiden maar hij houdt alles strak in de gaten.
Iedereen bij IVIO@School heeft hetzelfde doel: een leerling op een succesvolle manier passend onderwijs aanbieden.