In gesprek met oud-leerling Marjolein de Wit

8 nov 2018

In 2017 ben jij gestart met IVIO@School. Zou je iets kunnen vertellen over waarom jij niet meer kon deelnemen aan het reguliere onderwijs?
Ik ben in 2012 erg ziek geworden waardoor naar school gaan niet meer mogelijk was voor een tijdje. Ik had een heftige versie van de ziekte van Lyme waardoor ik onder andere compleet uitgeput was, niks meer kon onthouden en niet na kon denken. In 2015 ben ik pas gediagnosticeerd waardoor ik toen pas met een behandeling kon beginnen. Het heeft lang geduurd voordat ik me eindelijk wat beter voelde maar naar school gaan was nog steeds een veel te grote stap. De drukte in een school was al zo vermoeiend dat ik me dan niet op de stof zou kunnen concentreren dus IVIO was de perfecte oplossing. Ik kon zo rustig aan mijn concentratie weer opbouwen in de rust van mijn eigen huis en me ook vooral richten op mijn herstel maar ondertussen toch stappen maken met school.

Hoe zijn jullie bij IVIO@School terecht gekomen en wat maakte het dat dit passend onderwijs voor jou zou zijn?
De zorgcoördinator op mijn school had ervaring met IVIO. Toen duidelijk werd dat het fysiek naar school gaan nog een tijd te vermoeiend zou zijn voor mij stelde ze dit voor. Zo kon ik rustig aan weer wennen aan schoolwerk want vanaf 2015 had ik geen school meer gehad in welke vorm dan ook. Ik begon met 2 vakken die ik het leukst vond en waarvan ik dacht dat ik wel motivatie op kon brengen om te doen want het is heel lastig om er weer in te komen als je van zo ver komt. Mijn gezondheid was natuurlijk ook nog heel wisselend dus het was heel fijn dat ik alles zelf in kon delen. Als er een dag was dat ik me heel goed voelde kon ik lekker meters maken maar als ik me slecht voelde was het ook goed als ik een dagje niks deed.

Heb je IVIO@School in de thuissituatie gevolgd of heb je dit ergens anders gevolgd.
In principe heb ik IVIO in mijn thuissituatie gevolgd maar toen het weer beter met mij ging was het wel goed voor mijn sociale leven om af en toe naar school te gaan dus toen heb ik af en toe mijn IVIO schoolwerk individueel in de mediatheek van mijn school gemaakt.

Waren er dingen waar je tegenaan liep of was voor jou het lesprogramma duidelijk?
Over het algemeen was alles vrij duidelijk. Het was erg fijn dat de stof in lessen ingedeeld was waarin precies verteld werd wat je moet doen. Er waren heel af en toe wat onduidelijkheden over hoe ik bepaalde opdrachten moest doen maar dan mailde ik mijn docent van dat vak even en dan was het al snel duidelijk.

Er wordt altijd een planning meegegeven, heb jij deze gebruikt of heb je hiervan afgeweken. Wat was hier de reden van?
Bij de meeste opdrachten heb ik de planning gewoon gevolgd maar soms waren er opdrachten waar ik erg tegenop zag. Voor mij werkt dan het best dat ik die als allerlaatste doe zodat ik wel moet om het vak af te ronden. Of soms was het zo dat ik nog wat langer wilde leren voor een toets maar dat dat te weinig was om de hele dag te doen dus dan ging ik alvast door met het volgende hoofdstuk en als daar een korte opdracht was die ik redelijk snel even kon doen deed ik die voor mijn toets van het vorige hoofdstuk.

Als leerling ben je gekoppeld aan een vakdocent op afstand. Heb je veel contact gehad met de docent? Zo ja waarover? Hoe was de samenwerking?
Ik heb niet heel veel contact gehad met mijn docent. Ik vond alles vrij duidelijk en ik ging uiteindelijk vrij snel door de stof heen maar het was wel fijn om te weten dat er altijd iemand stand by is om je te helpen als je dat nodig hebt.

Vanuit school had jij een mentor, hoe was dit contact?
Dat contact was heel goed. Mijn mentor was dezelfde zorgcoördinator die IVIO in eerste instantie had aanbevolen. Wij hebben sinds ik ziek was geworden in 2012 al contact dus zij kende mij en mijn ziektebeeld al heel goed waardoor wij altijd op een lijn zaten.

Marjolein heeft IVIO@School klas 4 VWO afgerond en zal nu doorstromen naar het Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs (VaVo).

Wij zullen haar blijven volgen!

22 jun 2018ProefperiodeProefperiode
3 apr 2018Van moetiveren naar motiveren van je kindVan moetiveren naar motiveren van je kind