faalangst

Faalangst als valkuil voor de perfectionist

18 okt 2017

Faalangst is een bekend fenomeen, je wilt iets doen, maar bent zo bang dat je gaat falen dat je bevriest. Of je verricht bewust geen enkele inspanning om te slagen uit angst iets niet te kunnen.
Vaak wordt de associatie gemaakt dat faalangst bij de zwakkere zorgenkinderen voorkomt, maar is dat wel zo?

Faalangst komt veel voor bij hoogbegaafde kinderen. Faalangst kan namelijk ook een keerzijde zijn van perfectionisme en bij hoogbegaafden is perfectionisme een standaardeigenschap. Door deze eigenschap kunnen hoogbegaafden enorme prestaties leveren, maar altijd perfect scoren is onmogelijk. Veel hoogbegaafden passen hun perfectionisme daarop aan, liever falen door niets te doen dan na inzet echt falen. Vaak halen ze dan alsnog zesjes. Het wordt op den duur vergeten dat dit om hoogbegaafden kinderen gaat en dat men denk dat dit gewoon hun niveau is en dat dit alles slechts het resultaat is van niets doen, en niet van niet kunnen of niet willen. Nog een gevolg is dat de kinderen niet meer weten hoe ze moeten leren en daardoor ook onderpresteren. Personeel en ouders grijpen niet in, omdat ze denken dat het gaat om luiheid.

Het is belangrijk dat ook deze kinderen worden gespot en worden begeleidt om hun faalangst te overwinnen. Want faalangst komt niet alleen voor bij schoolgaande kinderen, dit kan ook voorkomen in het volwassen leven. Denk aan angst voor het aangaan van een relatie, of om de geschikte baan te vinden, bij het vinden van oplossingen voor conflicten, bij het onder ogen zien van alle mogelijke angsten en ga zo maar door. Je zou het faalangst in het leven, of sociale faalangst kunnen noemen, maar het komt er steeds op neer niet te durven vertrouwen op je eigen vermogen een bevredigend resultaat te behalen en daarom er maar helemaal niet voor te gaan. Hoogbegaafden zien veel verbanden en kunnen daardoor veel beren op de weg zien, terwijl het beter is voor het individu en de samenleving als deze kinderen zich niet langer richten op wat er zoal mis kan gaan, maar op het inzetten en ontwikkelen van hun kwaliteiten!

Lees hier het volledige artikel.

(Bron: School&co)