zwakke scholen

Aantal zwakke scholen historisch laag

29 nov 2016

Er zijn aanzienlijk minder zwakke en zeer zwakke scholen, zowel in het basis- als in het voortgezet onderwijs. Dat heeft staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, VVD) bekendgemaakt. Hij baseert zich op cijfers van de onderwijsinspectie en noemde het ‘de beste resultaten ooit’. Een school krijgt het predicaat ‘zwak’ of ‘zeer zwak’ als de leerprestaties onvoldoende zijn of als de kwaliteit van het onderwijs te laag is. De school krijgt een jaar de tijd om de situatie te verbeteren. Daarbij krijgt de leiding hulp. Lukt het niet, dan kan er gekort worden op de subsidie. In het ergste geval kan de school worden gesloten.

Op 1 september 2016 voldeed het overgrote deel van de scholen en afdelingen aan de minimumnormen van de inspectie (98,1 procent in het basisonderwijs, 99,3 procent in het speciaal basisonderwijs, 95,7 procent in het voortgezet onderwijs en 96,1 procent in het (voortgezet) speciaal onderwijs).

In 2011 was 3,8 procent van de Nederlandse basisscholen zwak, nu is dat 1,7 procent. Dat zijn 111 basisscholen van de in totaal 6.845. En het aantal zeer zwakke scholen, daalde van 0,6 procent naar 0,2 procent.

Ook in het voortgezet onderwijs gaat het goed: vijf jaar geleden was 10,2 procent van de middelbare scholen zwak, nu is dat 4,3 procent – 119 van de 2.757 scholen. Verder is er nog maar één onderwijsinstelling met het predicaat ‘zeer zwak’.

Dat er steeds minder zwakke scholen zijn, noemt staatssecretaris Dekker bij de NOS een prestatie van formaat. “Dat is te danken aan al die leraren, alle schoolleiders, de inspecteurs en alle andere betrokkenen die zich met hart en ziel inzetten om onze kinderen het allerbeste te kunnen bieden.”

Bron: NRC (14-11-2016)