letters.jpg

Aandacht voor laaggeletterdheid tijdens Week van de Alfabetisering

6 sep 2016

Van 5 tot en met 11 september wordt de Week van de Alfabetisering georganiseerd. Tijdens deze week brengt heel Nederland via verschillende activiteiten laaggeletterdheid onder de aandacht van zo veel mogelijk mensen. Zo is er onder meer een basisschoolwedstrijd en worden er (voor)leesactiviteiten georganiseerd. Dat meldt Week van de Alfabetisering.

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Voor hen is het lastig om bijvoorbeeld een kind voor te lezen of een treinkaartje via een automaat te kopen. Het aantal laaggeletterden groeit nog steeds. Daarom organiseert Stichting Lezen & Schrijven de Week van de Alfabetisering. De organisatie wil de groei stoppen en minstens 100.000 mensen per jaar scholen.

Ieder jaar in de week rond Wereldalfabetiseringsdag op 8 september, roept Stichting Lezen & Schrijven heel Nederland op om activiteiten te organiseren rond taal en scholing. Zo is er bijvoorbeeld een basisschoolwedstrijd. Scholen kunnen zich opgeven om hier aan mee te doen. Op 5 september ontvangen alle aangemelde scholen een mail waarin onthuld wordt wat de wedstrijd precies inhoudt. Schoolklassen die tijdens de Week van de Alfabetisering meedoen maken kans op een klassenbezoek aan de Efteling op 1 oktober.

(Bron: nationale onderwijs gids)