NK debatteren

19e editie NK Debatteren van start

30 nov 2016

Dit jaar nemen 123 middelbare scholen uit heel Nederland deel aan het NK Debatteren voor Scholieren. De leerlingen gaan het debat met elkaar aan over actuele maatschappelijke thema’s, zoals of lhbt-docenten verplicht uit de kast moeten komen en of de aparte categorie ‘paralympische sporter van het jaar’ moet worden afgeschaft.
Dat meldt het Nederlands Debat Instituut.

Denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken
Het NK Debatteren voor Scholieren volgt de parlementaire debatvorm World Schools Format. Ieder debatteam bestaat uit vier debaters. Om en om houden de voor- en tegenstanders een speech van 4 minuten waarin zij hun standpunt verdedigen. Wanneer alle debaters hun speech gehouden hebben, bepaalt de jury op basis van argumentatie en presentatie de winnaar van het debat.

De scholieren kunnen de debatstellingen vooraf voorbereiden, maar horen pas vlak voor het debat of zij voor- of tegenstander moeten zijn. Ook volgt er ter plekke een improvisatiestelling.

Debattraining in de klas
Het kampioenschap wordt georganiseerd door het Nederlands Debat Instituut, met steun van verschillende partners. Het USG zet jonge mensen aan tot denken en redeneren vanuit verschillende invalshoeken en is een uitgesproken debatschool.

Het is het 19e jaar op rij dat het Nederlands Debat Instituut het kampioenschap organiseert voor havo/vwo-leerlingen uit de bovenbouw. Ter voorbereiding op het debattoernooi ontvangen nagenoeg alle scholen een debattraining in de klas. Het NK Debatteren voor Scholieren bestaat uit drie voorrondes en een finale. Per voorronde gaan de 10 beste scholen door naar de finale op Universiteit Utrecht op zaterdag 21 januari 2017.