51-4 verdrietig kind.JPG

'Passend onderwijs laat leerlingen verdrinken'

23 dec 2016

'Passend onderwijs laat leerlingen verdrinken'

Passend onderwijs moet ervoor zorgen dat zo veel mogelijk kinderen regulier onderwijs kunnen volgen. De Onderwijsraad is sceptisch over de resultaten. Kim van Strien ziet de wanhoop bij haar leerlingen. Kim van Strien is lerares Frans en bestuurslid van Leraren in Actie (LIA), de vakbond voor leraren en door leraren in het voorgezet onderwijs. Zij doet haar verhaal over haar ervaringen met passend onderwijs.

Kim van Strien heeft een klas met 27 mavo-leerlingen en flink wat zorgdossiers. Het varieert van ODD tot PDD-NOS en van slechthorend, via ADD, naar 'gewoon' ADHD en dyslexie. Dan hebben we het nog niet eens over leerlingen met een lastige thuissituatie of motivatieproblemen, of al die kinderen die last hebben van onzekerheid.

In de lessen, maar ook in haar rol als mentor merkt ze dat haar aandacht uit gaat naar deze leerlingen. Het gevolg is dat de andere leerlingen niet genoeg aandacht van haar krijgen, terwijl ze die wel verdienen en nodig hebben. Elke leerling heeft recht op evenveel aandacht en hulp. Dit doet haar onderwijshart pijn. Ook alle zorgleerlingen krijgen niet de hulp en ondersteuning die ze nodig hebben. De kinderen zitten in een drukke en volle klas, waar niet altijd de ruimte en rust is om de kinderen te laten presteren zoals zij zouden kunnen. Om deze kinderen de extra hulp te bieden die ze nodig hebben, zal Kim nog een opleiding moeten genieten. Ze heeft nu alleen geleerd hoe ze Franse lessen moet verzorgen.

Ze staat er niet alleen voor, maar zelfs met de ondersteuning van zorgcoördinator, ambulant begeleider, dyslexiecoach en soms een onderwijsassistent lukt het helaas nog niet om alle leerlingen binnenboord te houden. Kim zegt: “Sommige van mijn leerlingen zie ik helaas langzaam verdrinken in het passend onderwijs. Als ik kijk naar de verdrietige, gefrustreerde en soms wanhopige gezichtjes in mijn klas, word ik zelf ook behoorlijk verdrietig.” (Bron: AD)