Familie van Leer

IVIO Klaslokaal Je kunt het allemaal thuis doen, in je eigen tijd en het snel afmaken, of gewoon even wachten en dan verder gaan.

Van Barati:

Ik ben Barati, 13 jaar oud en vaak thuis. Ik heb een tweelingbroer en woon met hem en mijn vader in een leuk appartement in Amsterdam-Noord. Ik heb lang in India gewoond, maar ben in Nederland geboren. Ik houd van muziek en muziekvideo's en van fotograferen. En van tekenen en schilderen. Ik wil later graag (digitale) kunstenaar worden en animatiefilms maken.

Ik ben bij IVIO terechtgekomen omdat ik niet meer naar school kon. Ik moest natuurlijk wel naar school en daarom heeft mijn vader gezocht en IVIO gevonden. Hij heeft het besproken met de meesters en juffen en die hebben toen 'okay' gezegd. Ik ga 's morgens met mijn vader zitten, in de keuken aan een tafel. Dan doen we samen rekenen en daarna ga ik zelf verder met de oefenopgaven en dan taal en spelling (online). Alles bij elkaar is dat ongeveer 1.5 uur of 2 uur (als er een toets is). Ik zou wel meer onderwerpen of vakken willen doen, zoals biologie, Engels, kunst, geschiedenis en zo.

Het verschil met school is dat je alles zelf kunt doen en dat je sneller klaar bent dat je dan niet een hele dag op school hoeft te zitten. De voordelen: je kunt het allemaal thuis doen, in je eigen tijd en het snel afmaken, of gewoon even wachten en dan verder gaan. Het nadeel is soms dat je alleen bent, met niemand anders iets meemaakt, zoals op school ...

Van Camille:

Ik ben Camille van Neer en de vader van Barati. Barati's moeder Jansi is bijna drie jaar geleden overleden, dus ik mag het mentorschap alleen vervullen. Dat geeft me veel 'quality time' met mijn dochter, al het eerste voordeel - vooral voor een alleenstaande ouder - van thuisonderwijs via IVIO!

Hoe ziet mijn dag IVIO eruit? Wel, het is niet echt een hele dag, want dan zou ik niet meer aan mijn (betaalde) werk toekomen. Maar ik ben met Barati wel bijna elke ochtend een half uur tot een uur bezig, vooral met rekenen, want dat vindt Barati vaak wel pittig. Ook al is het rekenen op haar niveau, ze moet zich bij bepaalde onderdelen nog regelmatig even wat extra 'uitstrekken naar haar zone van de naaste ontwikkeling', zoals dat heet in jargon. 's Ochtends, meestal ergens tussen 8.30 en 9.30 uur, ga ik met Barati aan een speciaal hiervoor ingerichte 'school' tafel zitten, in de keuken. De slaapkamer - waar Barati overdag verblijft - is haar eigen domein en voor 'fun' en 'contacten met vrienden'. We hebben de keuken - het deel waar niet gekookt wordt - bestemd als 'IVIO-klaslokaal'. We hebben de getallen van 1-1000 opgehangen, we gebruiken ze eigenlijk allang niet meer, maar Barati vindt het fijn als het daar blijft, want 'zo lijkt het op een echt klaslokaal'.

Het materiaal van IVIO is prima! Ik kan er goed mee werken. Ik vind vooral de 'warming up' oefeningen bij rekenen prettig, zodat Barati en ik snel 'in de sfeer' komen. Het was even puzzelen (voor mij meer dan voor Barati) hoe het zat met het gebruik van fysieke boeken en online cursus bij Spelling en Taal, maar dat is nu gelukkig allemaal gesneden koek. Het schema waarop Barati kan aangeven wat ze al wel en niet gedaan heeft bij Nederlands, is ook erg handig. En motiverend: je ziet hoe snel je opschiet! Het (moeten) fotograferen en via de interne mail naar IVIO-juf Sandra van de lessen 3 en 8 van rekenen, vind ik wel wat bewerkelijk, soms. Het zou misschien schelen als jullie daar - net als bijvoorbeeld mijn ziektekostenverzekeraar DSW, een handig app voor zouden ontwikkelen, waarmee je - in een handomdraai - de pagina's rekenen kunt uploaden naar jullie. Of ... rekentoetsen ook online laten maken.

Als tip voor ouders die met IVIO gaan werken: ruim ruim tijd in met je kind (en heb geduld, ook met jezelf) om 'erin te komen'. Het is best overweldigend als 'De Doos' is afgeleverd, maar als je eenmaal rustig begint, gewoon vak na vak, dan lopen de dingen wel. Een tweede tip: laat je kind veel dingen zelf uitzoeken, hij/zij doet het vaak sneller en efficiënter dan jij! haha

Oplossingen van IVIO@School

Meer over onze oplossingen

Maatwerk voor scholen