Doenja Koekoek

Mytylschool IVIO biedt mij de mogelijkheid om in mijn eigen tempo en mijn eigen tijd aan school te werken.

Hoi! Ik ben Doenja Koekoek en ik ben 19 jaar oud

Ik heb een bindweefselziekte genaamd Ehlers-Danlos, en daardoor lig ik al geruime tijd op bed. Ik heb er ondanks mijn bedlegerigheid en de obstakels die mijn ziekte opwerpt voor gekozen er alles aan te doen om mijn studie wel door te kunnen zetten. Mijn schoolwerk geeft mij daginvulling en een positieve kijk op de toekomst. Als er weer een goed cijfer binnen is voel ik mij blij en voldaan. Door de begeleiding die ik van IVIO krijg lukt het mij om mijn schoolwerk vorm te geven.

Ik zit op de mytylschool in Haren, een school voor kinderen / jongeren met een beperking. Ik was 14 toen het niet meer lukte om naar een reguliere school te gaan en dat vond ik erg moeilijk. Ik kon tot en met mijn 16e met bed en al naar de mytylschool, maar daarna werd de reis te zwaar. Op mijn school werken veel leerlingen met IVIO onderwijs, ikzelf begon in de derde klas met IVIO. Sinds ik niet meer naar school toe kan ben ik intensiever met IVIO gaan werken. Gelukkig heb ik nog wel regelmatig contact met school, volg ik daar af en toe les middels een KPN Klasgenoot en heb ik een leuke vriendengroep buiten school die ik regelmatig spreek en zie.

Mijn schooldag met IVIO begint pas laat, rond een uur of half elf. Ik heb door mijn ziekte veel slaap nodig. Ik check vaak eerst mijn mail in het leerlingvolgsysteem. Via dit systeem communiceren wij met de docenten van IVIO. Vaak staat er wel een berichtje van een docent of een nieuw cijfer klaar. Vervolgens bekijk ik in mijn studieplanner, en ga ik aan de slag. Rond de middag slaap ik een poosje, en ga aan het eind van de middag nog weer een poosje verder met mijn schoolwerk. Omdat mijn werktempo laag ligt en ik leren maar een paar uur per dag volhoudt ben ik veelal 7 dagen per week met schoolwerk bezig. Dat is best pittig, maar door het goed te spreiden houd ik het behapbaar. Mensen die mij minder goed kennen reageren door mijn slechte fysieke gesteldheid vaak verbaasd als ik ze vertel over mijn schoolwerk, maar ik zou er absoluut niet mee willen stoppen. Het kost moeite, gaat langzaam en vraagt veel toewijding maar levert uiteindelijk ook veel op!

Het contact met de docenten van IVIO loopt uitsluitend via internet, maar ik vind dat persoonlijk geen probleem. Uitleg krijgen over de mail gaat prima, en anders is skypen met docenten ook een optie. IVIO biedt mij de mogelijkheid om in mijn eigen tempo en mijn eigen tijd aan school te werken. De docenten voelen voor mij als bekenden, ze vragen ook regelmatig hoe het met mij gaat. Dat persoonlijke in het contact vind ik prettig, maar als je dat als leerling niet fijn vindt is dat ook oké.

Thuisonderwijs is een wereld van verschil bij onderwijs op school. Daar heb je een vaste planning en zijn het de docenten die je bij de les houden. Je hebt tussenuren, pauzes, gymles en noem maar op. Thuisonderwijs vraagt veel discipline en doorzettingsvermogen omdat de motivatie meer vanuit jouzelf moet komen. Er loopt geen docent door je huiskamer die zegt dat je aan het werk moet. Dat kan een nadeel zijn als je al moeite hebt met leren. Leren is voor mij echter geen straf, ik vind het eigenlijk heel fijn om te doen. Natuurlijk heb ik ouders, verpleegsters en docenten die een oogje in het zijl houden, maar niemand heeft mij ooit hoeven vertellen dat ik nu echt eens even met mijn schoolwerk bezig moest. De vrijheid die thuisonderwijs biedt vind ik super. Ik ben regelmatig in het ziekenhuis en voel mij soms te slecht om aan school te werken, maar dat is geen probleem zolang mijn weekplanning maar af komt. Ook voor mijn sociale leven biedt het veel vrijheid. Wil ik gebruik maken van een goede dag door een middagje met vrienden of familie door te brengen dan kan dat. Ik maak in feite mijn eigen rooster.

Recent heb ik havo eindexamen afgelegd in 5 vakken. Ik heb tal van examinatoren op bezoek gehad die naast mijn bed mijn examens afnamen. Soms is het best gek om vrienden te horen praten over onverbiddelijke deadlines of een sporthal waar iedereen hutje mutje examen doet. Natuurlijk zou ik daar maar al te graag in meedraaien, maar dat is gewoon niet mogelijk. IVIO onderwijs sluit aan bij mijn behoeftes en biedt zo een ideale uitkomst voor mijn schoolloopbaan. Volgend jaar ga ik verder met een aantal vakken vwo en daarna wil ik graag pedagogische wetenschappen studeren. Leren is met de hulp van IVIO een kracht van mij geworden, en daar ben ik trots op! We onderzoeken op dit moment zelfs of ik vanuit mijn bed huiswerkbegeleiding kan gaan geven aan kinderen die leren minder makkelijk afgaat.

Ben je naar aanleiding van het verhaal van Doenja benieuwd naar meer informatie over IVIO@School?
Klik dan hier voor meer informatie.

Oplossingen van IVIO@School

Meer over onze oplossingen

Maatwerk voor scholen

Leerlingen die niet naar school kunnen