Marianne van Rossem

Docent Frans Als ze na afloop van hun examen vertellen dat ze geslaagd zijn ben ik zo trots op ze!

Wie ben ik?

Mijn naam is Marianne van Rossem, ik ben docent Frans bij IVIO@School. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag, maar woon sinds april 2012 in Playa Negra, een klein kustplaatsje in het noordwesten van Costa Rica. Mijn man is Costa Ricaans, die heb ik hier ontmoet toen ik een aantal jaar terug een cursus Spaans ging volgen in een dorp hier in de buurt. We hebben nu 2 dochters, Sofía en Nadine.

Hoe ben je bij IVIO terecht gekomen?

Ik ben bij toeval bij IVIO terecht gekomen. De school waar ik in Nederland werkte besloot om in plaats van met boeken met laptops te gaan werken. Ik moest dus voor Frans op zoek naar digitaal materiaal. Tijdens één van mijn zoektochten kwam ik op de site van de IVIO@School/Wereldschool terecht.Nieuwsgierig geworden naar de manier van werken, heb ik een mail geschreven. En al heel snel daarna ben ik aangenomen als docent Frans voor de mavo en de onderbouw havo/vwo. Ik begon met 25 leerlingen waarvan er een aantal ergens in de wereld woonde en de overige leerlingen waren leerlingen van  VSO scholen in Nederland. Ik vond het werk meteen al erg leuk. Ondertussen begeleid ik zo’n 150 leerlingen in Nederland.

Hoe ziet mijn werkdag bij IVIO@School eruit?

Het allereerste wat ik doe als ik ’s ochtends wakker word is het llvs openen vanaf mijn telefoon om te kijken of ik berichten heb. Ik probeer altijd te gokken hoeveel berichten ik heb die dag. Soms zijn het er twee, soms twintig en heel af en toe heb ik niks in mijn mailbox. In Costa Rica is het met de wintertijd 7 uur vroeger en met de zomertijd 8 uur vroeger dan in Nederland. Ik check dus altijd eerst of er berichten zijn die ik voor het einde van de schooldag in Nederland nog kan beantwoorden, een vraag van een mentor, of een leerling die het liefst zo snel mogelijk door wilt werken. Als er zo’n bericht tussen zit dan weet ik dat ik voor het ontbijt mijn laptop op moet starten om te antwoorden. Hierna ga ik met mijn dochters ontbijten en daarna breng ik de oudste naar school. Als ik terug ben van school (we wonen in the middle of nowhere, haar school ligt op 40 minuten rijden van hier) download ik alle binnengekomen toetsen. In de loop van de dag kijk ik de toetsen na en stuur ze terug naar de mentoren, mail de leerlingen over hun resultaten en voer de cijfers in. Wat fijn is aan werken bij IVIO@School is dat je behoorlijk vrij bent om zelf je tijd in te delen. Mocht ik na 2 toetsen nakijken bedenken dat het tijd is om mijn kind uit school te halen/ de was te doen etc. dan kan ik dat direct gaan doen en later verder gaan met nakijken.

Wat is uniek aan het begeleiden van leerlingen via IVIO@School?

Ik vind het leuk dat ik leerlingen heb van verschillende niveaus, verschillende scholen en leerlingen die vanuit huis werken. Iedere leerling heeft een ander verhaal. Het is geweldig dat je met deze manier van onderwijs, al is het op afstand, en in mijn geval op hele grote afstand, leerlingen kunt helpen een schooljaar door te werken. Misschien denk je dat afstandsonderwijs onpersoonlijk is, maar dat is echt niet zo. Met de meeste leerlingen bouw je een goede band op, zeker met de examenleerlingen, die begeleid je zeker vlak voor het examen erg intensief. Als ze me na afloop van hun examen vertellen dat ze geslaagd zijn ben ik ook zo trots op ze! Met een aantal oud-leerlingen heb ik nog steeds contact. Zo mooi om te zien dat ze met deze manier van onderwijs doorstromen naar een andere opleiding en allemaal goed terecht komen.

Een goede raad tot slot

Durf te vragen. Is de opdracht in een lesmap onduidelijk, mis je een leesboek voor je literatuurlijst, kan je de luisteroefeningen niet vinden, vind je een onderwerp moeilijk, wil je extra uitleg? Wacht niet te lang als je er zelf niet uitkomt. Vraag het ons, we helpen graag!

Oplossingen van IVIO@School

Meer over onze oplossingen

Maatwerk voor scholen

Leerlingen die niet naar school kunnen