Martijn Hoek

Docent Natuurkunde en Scheikunde Denk in kansen en mogelijkheden! Of in de woorden van Einstein: Logica brengt je van A naar B, verbeelding brengt je overal!

Wie ben ik?
Ik ben Martijn Hoek, 39 jaar, getrouwd en vader van 3 kinderen. Overdag geef ik les in de vakken natuurkunde en scheikunde op het Zwin College in Oostburg. In mijn vrije tijd kun je mij regelmatig vinden op de akkers van de boerderij van mijn schoonouders, op de ligfiets of skeelers door de mooie Zeeuws Vlaamse landerijen, of zeilend over de mooie Zeeuwse wateren.

Hoe ben je bij IVIO terecht gekomen?
Ergens eind 2008, begin 2009 werd ik door een collega getipt dat IVIO/Wereldschool nog vakdocenten zocht om het vak natuurkunde binnen IVIO meer gestalte te geven. Dat leek mij een mooie uitdaging en ik heb toen meteen gereageerd. Kort daarna mocht ik op gesprek komen in Lelystad en is de samenwerking begonnen. Eerst mocht ik wat lesmappen schrijven voor het vak natuurkunde. IVIO stond toen nog in de kinderschoenen en ik vond het in het begin heel spannend om met mijn 10 leerlingen te communiceren!

Hoe ziet mijn werkdag bij IVIO@School eruit?
Dit is één van de mooie aspecten van het werken voor IVIO. Eigenlijk heb ik geen werkdag J

Ik open regelmatig mijn mailbox om vragen van leerlingen te beantwoorden of toetsen na te kijken. Ik heb heel veel vrijheid om te bepalen wanneer ik mijn werk uitvoer. Soms werk ik lekker met de laptop op schoot voor de televisie, terwijl de rest van de familie een programma kijkt dat mijn volle aandacht niet verdient J, of ik sta zaterdagochtend lekker vroeg op om de ‘oogst’ van die week na te kijken. Zelfs nu, in de zomervakantie, terwijl de kids lekker spelen op de camping en ik met mijn laptopje op schoot geniet van de zon, de rust en een lekker bakje koffie, vind ik het helemaal geen straf om ondertussen nog wat werk te verrichten.

Dat werk gaat overigens verder dan alleen de leerlingen begeleiden, de afgelopen (bijna) 10 jaar ben ik binnen IVIO betrokken geweest bij heel wat ontwikkelingen. Ik heb de organisatie enorm zien groeien. Dat is een heel aangenaam contrast met de school waar ik dagelijks les geef. Die school staat middenin een heel dunbevolkt krimpgebied en dat betekent dat de

Zeeuwse wapenspreuk ‘Luctor et Emergo’ (ik worstel en kom boven) voor ons dagelijkse kost is. Werken voor IVIO is voor mij dus ook kansen zien, ontwikkelen en groeien!

Wat is uniek aan het begeleiden van leerlingen via IVIO@School?
Het mooie aan IVIO vind ik de kansen die het leerlingen biedt. Het is als afstanddocent de kunst om uit een paar korte tekstregels de juiste vragen en problemen te herleiden. Dat gaat meestal verrassend goed, maar soms is het echt een uitdaging! Ik heb bij leerlingen die ik wat intensiever begeleid vaak het gevoel dat ik ze net zo goed ken als de leerlingen in mijn eigen klas. Het op afstand begeleiden vraagt veel van de creativiteit van een docent. Sommige onderwerpen zijn echt super lastig en hoe zorg je er voor dat de leerlingen verder komen, zonder dat je ze voor je neus hebt. Kortom, uitdagingen te over!

Wat maakt mijn vak bijzonder?
Mijn hoofdvak is natuurkunde. Voor alle natuurwetenschappen geldt dat de kennis het resultaat is van de nieuwsgierigheid en creativiteit van alle generaties voor ons. Ik blijf het bijzonder vinden dat het (natuurkundige) gedrag van alles om ons heen te voorspellen is met een handjevol eenvoudige formules. Van het  gedrag van het kleinst denkbare deeltje binnen een atoom, tot de grootste objecten in het heelal. Van de verbluffende precisie van GPS of het plaatsen van een karretje op mars, tot de enorme hoeveelheden energie die vrijkomt in een ster. Allemaal te voorspellen met de natuurkunde. En het mooiste is nog, we weten ook dat we ontzettend veel nog niet weten! Er is dus nog super veel te ontdekken!! Ik kan niet wachten tot de Albert Einstein van deze generatie is opgestaan, wie weet heb ik de nieuwe Einstein wel begeleid via IVIO; het zou zomaar kunnen!!!

Een goede raad tot slot

Oplossingen van IVIO@School

Meer over onze oplossingen

Maatwerk voor scholen