Informatic@wijs

Er is veel gaande in het onderwijs op het gebied van informatica en nieuwe media. Steeds meer scholen willen de leerlingen basis-ict-vaardigheden als ‘leervak’ aanbieden. in het kader van de ‘21th century skills’-onderwijs. Informatic@wijs bestaat uit vier componenten en is geschikt voor leerlingen vanaf 11 jaar. Voor verwerking wordt uitgegaan van drie lesuren per week (hangt van de individuele leerling af). In dat geval is beslaat de planning 34 schoolweken. Is er meer tijd beschikbaar, dan kan het pakket ook in een kortere periode worden gedaan. Informatic@wijs wordt afgesloten met IVIO-examens op KSE-3-4-niveau. Leerlingen ontvangen een lesmap met opdrachten en leren met behulp van filmpjes op een website.

Typevaardigheid

Voor typevaardigheid wordt van een website gebruik gemaakt (Ticken.nl). Leerlingen leren in 30 lessen van een half uur, 10-vinger-blindtypen. Het blindtypen wordt met losse letter en woorden geoefend. Elk onderdeel wordt met een spelletje afgesloten. Leerlingen doen examen voor een officieel diploma!

OfficeWijs

Het onderdeel Office-vaardigheden is opgesplitst in Algemene bewerkingen Ms Office en de specifieke bewerkingen voor Word, PowerPoint en Excel. Leerlingen leren middels filmpjes werken met Office 2010/2013  Daar waar er verschillen zijn met Office 2007 of Office 365 wordt dat aangegeven. Leerlingen doen een officelel  examen van het IVIO Examenbureau op KSE -niveau 3-4.

MediaWijsheid

MediaWijsheid maakt leerlingen bewust van de voordelen, maar ook van de minpunten van internet en sociale media. We behandelen zaken als chatten, gegevens achterlaten op websites enz. Ook komt informatieverwerking aan bod: het kunnen werken met zoekmachines, en het kritisch kunnen hanteren van informatiebronnen. Gevonden informatie kritisch kunnen onderzoeken, en op waarde/ waarheid kunnen inschatten. Beknopte kennis hebben van het auteurs-recht: weten wat plagiaat is en hoe correct te citeren. (Attitudevorming).

FotoWijs

Het bewerken van foto’s wordt geoefend met hij vrij verkrijgbare programma Gimp. Er is dus geen dure software nodig om leerlingen te leren om een foto aan te passen. Aan de hand van oefenfoto’s leren de leerlingen rode ogen en vlekjes wegwerken, twee foto’s in één leren combineren en het werken met lagen. Gimp kent geen examen maar wordt afgesloten met een toets.

Vraag hier uw demo-account aan

Vragen over Informatic@wijs?